İstanbulDiaDent

Endodonti (Kanal Tedavisi)

Endodonti, diş hekimliğinin bir branşıdır ve dişin iç kısmıyla ilgilenir. “Endo” kelimesi Yunanca’da “iç” anlamına gelirken, “odont” diş anlamına gelir. Dolayısıyla, endodonti dişin iç kısmıyla, yani dişin canlı dokularıyla ilgilenen bir alandır.

Kanal tedavisi genellikle şu durumlar için uygulanır:

  1. Diş çürükleri sonucu sinir dokusunun hasar görmesi.
  2. Diş travması sonucu sinir dokusunun zarar görmesi.
  3. Dişin etrafındaki dokularda enfeksiyonun oluşması.

Kanal tedavisi, dişin korunmasını sağlar ve ağrı veya enfeksiyon gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur. Bu işlem genellikle lokal anestezi altında yapılır ve genellikle başarılı sonuçlar verir. Endodontistler, genellikle “kanal tedavisi” olarak da bilinen pulpa tedavisi işlemlerini gerçekleştirirler. Dişin içindeki yumuşak doku (pulpa) hasar gördüğünde, genellikle enfeksiyon, çürüme veya travma sonucu, bu doku çıkarılır ve boşalan alan dezenfekte edilir, şekillendirilir ve doldurulur. Bu işlem, dişin korunmasını ve ağrının giderilmesini sağlar. 

kanal tedavisi
kanal tedavisi

Hekimlerimiz Endodonti( kanal) tedavisinde uzmanlar

Endodonti ayrıca dişin iç kısmındaki sorunlara da odaklanır, bu da kanal tedavisi dışında dişeti hastalıkları veya diş kökü uçlarında enfeksiyonlar gibi durumları içerebilir.

Endodonti uzmanları, diş hekimliğinde ileri eğitim almış ve bu alanda uzmanlaşmış kişilerdir. Kanal tedavisi ve dişin iç kısmıyla ilgili diğer prosedürlerde uzmanlaşmışlardır. Bu uzmanlık, dişlerin kaybını önlemek ve ağız sağlığını korumak için önemlidir.

Diş içerisindeki pulp (sinir, kan damarları ve bağ dokusu) enfekte olabilir. Bu enfeksiyon, çürük, travma veya diğer nedenlerle meydana gelebilir. Enfeksiyon durumunda, diş ağrısı, hassasiyet ve şişlik gibi belirtiler oluşabilir. Kanal tedavisi, bu enfekte pulpu çıkarmayı ve dişin içini temizleyip doldurmayı içerir.

Kanal tedavisi genellikle birkaç adımdan oluşur. İlk olarak, diş hekimi lokal anestezi uygular ve dişin etrafını kapsayan bir kauçuk damak (diş hekimlerinin ‘dental dam’ olarak adlandırdığı bir materyal) yerleştirir. Ardından, dişin üst kısmından pulpa erişim yapılır ve enfekte doku çıkarılır. Kanallar temizlenir, şekillendirilir ve bir doldurma malzemesi ile doldurulur. Son olarak, dişin üst kısmı bir dolgu veya kaplama ile kapatılır.

Kanal tedavisi, dişin durumuna bağlı olarak değişir, ancak genellikle bir veya iki seansta tamamlanır.

Kanal tedavisi sırasında ve sonrasında minimal ağrı veya rahatsızlık hissedilebilir. Ancak, işlem genellikle lokal anestezi altında yapılır ve ağrı kontrolü için diş hekimleri çeşitli yöntemler kullanabilir.